Festelaun 2020

Festelaun 2020

Op zaterdag 22 februari was er een bijzondere bijeenkomst in de DoRe kerk in Meppel. Het beginnerskoor en het kinderkoor van Koorschool Viva la Musica kwamen naar de kerk om samen met gemeenteleden van de Doopsgezinde en Remonstrantse kerk het Deense traditionele feest: Festelaun, oftewel Vastenavond, te vieren. Dat is het feest dat in Denemarken wordt gevierd op de maandag, zondag of dinsdagavond voor as-woensdag

De kleinste kinderen gaven eerst een demonstratie van een les. Onder het zingen van bekende Nederlandse kinderliedjes werden vol overgave en plezier allerlei spelletjes gedaan Daarna was de beurt aan het kinderkoor die al Engelstalige liedjes zongen waaronder een enkele bekende. Als laatste lied zongen alle kinderen samen het Deense “Festelaun”, het traditionele lied dat hoort bij deze activiteit en dat hiervoor speciaal was ingestudeerd.

Vervolgens gingen alle kinderen in een lange rij staan, de kleinste vooraan, en mochten ze allemaal met een stok een klap geven op “de zak” waar een “kat “in zit. Dit was een versierde kartonnen bol waarop tekeningen van een kat zaten. Met veel plezier werd er op los gemept, maar toen alle kinderen geweest waren was de zak nog heel, ondanks een flink aantal scheuren. Toen mocht de juf nog slaan, Ceciel van der Zee, en zij haalde flink uit. Dat had effect, de zak sprong open en de snoepjes en slingers vlogen in het rond. De kinderen hadden verder geen uitleg meer nodig maar doken op de snoepjes en verdeelden ze onder elkaar. Er zat ook nog een echte stenen kat in. Die mocht bij één meisje een weekje gaan logeren en iedere week mag een ander kind de kat mee naar huis. Dat vinden ze een hele eer.

Daarna waren er soesjes en chocolademelk, zoals dat hoort bij dit feest. We sloten af met nog een aantal zingspelletjes, waarna de kinderen weer werden opgehaald door hun ouders. De kinderen hebben erg genoten en de andere bezoekers hadden weer plezier om de kinderen.

Zo zorgde dit Festelaun dat de kinderen en de leden van de kerk elkaar een beetje leerde kennen en is het duidelijk voor de leden wat wij doen tijdens onze repetities in de kerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *