Kerstconcert 2019

Recentie Joop Verburg Hoge kwaliteit en veel sfeer bij kerstconcert Viva la Musica,

De Grote kerk in Meppel was zondag 15 december prachtig gevuld en er heerste een verwachtingsvolle sfeer. Een concert van Viava la Musica is altijd een mooie belevenis, maar dit kerstconcert was zo mogelijk nog beter en pakkender dan eerder. Het hoge podium, waardoor iedereen ook de keinste kinderen goed kon zien, en de sfeervolle verlichting droegen daar aan bij, maar het was toch vooral de muziek die zo prachtig overkwam. Na een aantal canons voorafgaand aan het eigenlijke concert, kwamen alle ruim 50 koorleden op met “Once in royal Davids city..” Daarin werden twee coupletten heel sterk en mooi door Eva Colijn en Simone Gorter solo gezongen. Het publiek mocht bij de andere coupletten meedoen met bovenstemmen van de koorleden.

Daarna werd plaatsgemaakt voor het beginnerskoor. Het is zo mooi om te zien hoe dirigente Ceciel van der Zee de kinderen vertrouwen geeft en meeneemt in de liederen en hoe krachtig en onbevangen vrij ze een aantal bekende en onbekende Nederlangdse kerstliederen zingen. Dat al op die jonge leeftijd een aantal kinderen in zo’n grote kerk mooie solozang laten horen, zoals o.a. Rosalie, Evelien en Lelie deden , vind ik werkelijk bijzonder.

Bij alle stukken werd de begeleiding zeer fraai gespeeld op harp door Marije Vijselaar, wat een prachtig klankbeeld opleverde. Met dezelfde begeleiding zong daarna ook het kinderkoor. Hoe kan het dat met een paar jaar verschil het kinderkoor al zo’n prachtige klank weet te geven in stralende meerstemmigheid. De liederen, bijna alle in het Engels en perfect uitgesproken, gaven steeds ruimte aan andere solo-zangers en zangeressen, waardoor er zoveel verrassing in zat en het zoveel aandacht kreeg. Een lied als “Hush my dear” werd zo intens en teder voorgedragen dat het muisstil was in de kerk. De bewegingen van de dirigente omarmen als het ware het koor en en het koor beweegt in dynamiek en klankkleur met die bewegingen mee. Bij “In the bleak midwinter” zongen Lotte Benthem en Jorijn Spijkerman prachtige solo’s Het laatste werk “A Joyful Noel” werd in groepen gezongen met heel mooie solo van Eske O’Sullivan Het ontroerde mij zeer.

Wanneer je denkt dat het bijna niet mooier kan, heb je het mis, want wat het jeugdkoor liet horen was ongekend. Het begon met een Zweeds kerstlied “Jul, Jul, Stralande jul”, waarbij Dita Arklina, uitwisselingsstudente uit Letland, al meteen een prchtige solo zong. Daarna volgde “Wiegelied”, nota bene gecomponeerd door een van de jeugdkoorleden, Simone Gorter.

Wat is het bijzonder dat koorleden van Viva la Musica zo in de muziek worden opgeleid dat zelfs dit mogelijk is. In “Entre le boeuf” zong een kleinkoor het eerste couplet meerstemmig met een diepe klank van de alten en hoge tonen van de sopranen in een heel mooie balans. Het ging verder met steeds andere solisten en kleinkoorgroepen met rijke klank en zuiverheid, die groot respect afdwong. Dat werd nog overtroffen door twee delen uit de “Ceremony of Carols” van Benjamin Britten. De prachtige harppartij en de koormuziek die het uiterste van de koorleden vergt , werd perfect uitgevoerd en het publiek gaf een enorm applaus na deze werken. Ik zou zeggen: “Volgend jaar de hele Ceremony, want jullie kunnen het “.

Als laatste deel ook weer een stuk “This endris night” wat zoveel vraagt van de zangeressen, door de bijzondere compositie: hoogte en laagte en onverwachte stembuigingen van de stemmen en toch met zoveel gemak en warmte gezongen. Het was een perfecte afsluiting van dit optreden. Tot slot kwamen alle koorleden op het podium. Zij zongen samen het uitbundige “Gaudete” met harp en trom (Victor Pirir Avila) Jong en oud bij elkaar in een meeslepend slot. Het koor werd toegejuicht, waarna ze zingend en met een onderstem van het publiek één voor één het podium afgingen, de jongsten als laatste. Wat een heerlijk kerstconcert!

Joop Verburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *