2 concerten in IJhorst zo. 16 juli

Koorschool Viva la Musica
Dr. E.J. Roelfsemalaan 6
7941 GV Meppel
www.koorschoolvivalamusica.nl
info@koorschoolvivalamusica.nl

PERSBERICHT

juni 2023

Twee zomerconcerten Koorschool Viva la Musica  in IJhorst
Van kinderliedjes tot close harmony

Op zondagmiddag 16 juli zijn er twee zomerconcerten door de koren van koorschool Viva La Musica  in de Hervormde kerk in IJhorst. In het eerste concert, dat om 14.00 uur start, zingen de koren van alle kinderen, van 6 tot 24 jaar. In het tweede concert, om 16.30,  geven de jonge mensen van 12 tot 24 jaar van de jeugdkoren en het ensemble hun eigen concert. Iedereen is welkom om dit zangfestijn bij te wonen en te genieten van alle mooie kinder- , puber- en jonge vrouwenstemmen.

De jongsten zitten niet stil
De jongste groep zingt Nederlandse kinderliedjes waarin wordt gereisd, gevaren, gevlogen, gedanst, gebakken en ten huwelijk gevraagd. Veel liedjes worden begeleid met gebaren en spelletjes. Bij de koorschool Viva la Musica worden namelijk aan het zingen zo veel mogelijk bewegingen gekoppeld. En ook op deze jonge leeftijd zijn er veel korte solo`s, waarmee de kinderen niet alleen hun zangtalent maar ook hun moed en zelfvertrouwen tonen. Dit keer zingen de vaders ook een lied mee, als een jongeman hun dochter ten huwelijk vraagt.

Grote uitdagingen
Het kinderkoor – jongens en meisjes uit groep 6, 7 en 8-  zingt in de Nederlandse en Engelse taal. Er moeten moeilijkheden worden overwonnen in de liedjes, namelijk als er een geliefde moet worden veroverd, als er drie archeologen uit de bocht vliegen en als er klavertjes vier en knikkers verdwijnen.  De kinderen zingen een aantal Keltisch aandoende liedjes, waaronder een drakenlied dat ook nog gedeeltelijk in drakentaal wordt gezongen. Bij dit lied zingen de vaders en het jeugdkoor ook mee. Ook bij het kinderkoor zijn weer indrukwekkende solo`s te beluisteren.

Van Byrd tot Whitacre

Het jeugdkoor laat in de meerstemmige liederen horen hoe de kunst van het a-capella zingen grote hoogten kan bereiken. In veel verschillende samenstellingen zingen het jeugdkoor en ensemble muziek van Whitacre, een Iers volkslied, een lied van Billy Joel en het Ave verum van William Byrd, een componist uit de late Engelse Renaissance.

Jeugd van 12 tot 24
In het tweede concert krijgt de jeugd van 12 tot 24 jaar extra de gelegenheid om zich te laten horen en het publiek te ontroeren. De verscheidenheid van het eerste concert wordt voortgezet en er klinken nog meer stukken van deze componisten. Ook de Scandinavische koormuziek is sterk vertegenwoordigd met bijzondere stukken van o.a. Arvo Pärt, Cyrillus Kreek en Ola Gjeilo. Een meerstemmige zetting van een oud Engels volkslied hoopt de luisteraar te charmeren. Het ensemble, bestaande uit de acht oudste leden van Viva, daagt zichzelf graag uit met een aantal zes- tot achtstemmige stukken. Deze oudste leden laten zich ook solo horen. En Billy Joel is ook in dit middagprogramma met verschillende liedjes aanwezig.

Reserveren niet nodig
Beide concerten duren ongeveer 60 minuten. Er is geen pauze. Het concert is voor kinderen vanaf 5 jaar. De toegang bedraagt  € 10,- voor één concert, 15 euro voor twee concerten en  € 3,- voor kinderen. Reserveren is niet nodig.