Wachtwoord vergeten?
HOME
Koorschool
Lid of vriend worden
Agenda & Historie
  Agenda 2018
  Historie 2017
  Historie 2016
  Historie 2015
  Historie 2014
  Historie 2013
Contact
 
Agenda 2017
Ben je lid? Log dan in met je gebruikersnaam en wachtwoord om meer
praktische informatie over de verschillende activiteiten te kunnen lezen!

 
Waar kunt u ons horen in 2017?
 
Datum Tijd Waar Wat Wie
zaterdag 8 april ‘s avonds Meppel, Grote Kerk Medewerking Johannes Passie Jeugdkoor
vrijdag 14 april 14.30 Hoogeveen Medewerking Matthëus Passie Jeugdkoor
11 t/m 15 mei Meppel e.o. Bezoek jeugdkoor Koralec uit Most Jeugdkoor
zaterdag 13 mei overdag Meppel Concert met Koralec Kinderkoor en Jeugdkoor
zaterdag 10 juni hele dag Schiermonnikoog Festival Jeugdkoor
zondag 9 juli 16.30 Zuidwolde Zomerconcert Alle koren
zaterdag 30 sept. Coevorden Concert met Drents Jeugdorkest Jeugdkoor
dinsdag 3 okt. Meppel Concert met Drents Jeugdorkest Jeugdkoor
vrijdag 15 dec. 20.00 Steenwijk, Grote Kerk Concert met Cantica Sacra Jeugdkoor
zondag 17 dec. 17.00 Meppel, Grote Kerk Kerstconcert Alle koren
 
 

VIVA LA MUSICA BRENGT KERSTCONCERT ALS KLAPSTUK VAN DRUK KOORSEIZOEN

(Recensie van Bert Jansen, in online Meppeler Courant d.d. 18/12/17)

Ongetwijfeld zal het jaarlijkse kerstconcert, zondag in de Grote Kerk – het slotstuk in een agenda met tien concerten - extra aandacht en energie hebben gevraagd van alle koorleden en betrokkenen bij Viva la Musica.
 

Alle kinderen van de verschillende koren van koorschool Viva la Musica zongen een aantal bijzondere kerstliederen, die in genre en herkomst sterk varieerden. Het publiek werd zondagmiddag bij binnenkomst meteen verwelkomd met gezang. Later werden de toehoorders nog eens aangemoedigd om zelf ook mee te zingen. Zo ontstond halverwege het kerstconcert een koor van liefhebbers van mooie muziek. De korte tekst van de oud-Engelse carol Ding Dong Bell vonden zij in het programmaboekje. Alle boekjes waren overigens aan het begin van het concert opgehaald. Een gegeven dat de indruk van een bomvolle kerk, nog eens bevestigde.

De spontane viering van de muziek klonk alsof er vooraf samen met het publiek gerepeteerd was. Onder bezielende leiding van Ceciel van der Zee zongen het piepjonge Opleidingskoor, het Kinderkoor en Jeugdkoor elk hun eigen repertoire en brachten ook enkele stukken in gemengde samenstellingen. Liselot Raat en Jort Ploos van Amstel, leerlingen van Stad & Esch, monteerden sterke videobeelden bij verschillende liederen. De op een scherm in kerk geprojecteerde video’s gaven een extra betekenis aan muziekstukken, die de jeugdige vocalisten toch al met zoveel zeggingskracht wisten over te brengen. De jongste kinderen begonnen het concert met eenvoudige, voornamelijk Nederlandse, kerstliedjes.
 

Stemmig kerstconcert
 

Met Once in Royal Davids City, een Engels kerstlied, openden alle koren die Viva La Musica rijk is, het indrukwekkende en stemmige kerstconcert. Het opleidingskoor vestigde de aandacht op zich met twee Nederlandse kerstliederen en een teder Duits slaapliedje (‘Kindlein Mein’), dat onwillekeurig de gedachten uit deed gaan naar het kindje in de kribbe. Het kinderkoor bracht een fraaie meerstemmige Engelse kerstklassieker O little One Sweet in een koorbewerking van een Duits volksliedje, dat trouwens ook aan J.S. Bach wordt toegeschreven. (Tomorrow will be my) Dancing Day met sprankelende begeleiding van Maxime Snaterse aan de piano, gaf een opwekkende tint aan het concert van het Kinderkoor. Natalie Sleeths ‘Good News’ bracht een beetje dromerige Amerikaanse musicalkerst in de Grote Kerk. De melodie lijkt geschreven voor kinderstemmen, dus zeker ook voor Viva La Musica.

De pittige tempowisselingen in dit springerige lied konden de kinderen moeiteloos aan. Met de Latijns canate Ecce nova begaf het kinderkoor zich dapper in het serieuze grote-mensen-repertoire van de Duitse componist Henricus Beginiker (begin 17e eeuw). Met een betoverende versie van Andy Beck’s The Moon, sloot het jeugd koor haar zelfstandige optreden glansrijk af.
 

Knap gedoseerde koorzang
 

Met een compositie van de Scandinavische componist Berg opende het Jeugdkoor krachtig haar zelfstandige optreden. In een traditioneel Fins lied hielden de jonge koorzangers daarna prachtig stand in de gelaagde meerstemmigheid en ondanks de tongbrekende Finse uitspraak. Het tijdloze Avé Verum van Mozart – vaak gezongen door jongenskoren in Wenen of Cambridge, kwam gedragen naar voren in de uitvoering van jeugdkoor Viva la Musica. Bijna filmische koormuziek bracht het Jeugdkoor met het lieflijke Seal Lullaby (‘zeehondensprookje’). De jazzy koorbewerking van Mister Sandman (Pat Ballard) zette het licht op een heel ander, fijn swingend, kerstrepertoire. Een echte Engelse kerstklassieker ‘Brightest and Best’ werd eer aan gedaan met een verdienstelijk solostuk , knap gedoseerde koorzang en begeleiding van de optimaal timende pianiste Maxime Snaterse.
 

Alle koorleden waren te horen in een sfeervol laatmiddeleeuws stuk Gaudete, waaraan ook percussionist Sullivan bijdroeg. Uit alle deelconcerten van de koren ademden veel enthousiasme en volharding. Het was bepaald niet de enige uitvoering die koorschool Viva la Musica het bijna afgelopen seizoen gaf, naar dit kerstconcert hebben de jeugdige zangers hoorbaar toe.

De klasse en kwaliteit van muziekschool Viva la Musica kwam in dit kerstconcert meer dan ooit naar voren. Zo’n vocaal instituut bezorgt de hele muziekminnende regio een trots hart. Die emotie sprak in elk geval uit de daverende staande ovatie na afloop. Omdat het hier voornamelijk jonge jeugd betreft gaan we nog heel lang plezier beleven aan deze bijzondere koorschool.

Bijzonder kerstconcert van jonge mensen van Viva la Musica en Stad en Esch 

Op zondagmiddag 17 december om 17:00 vindt het jaarlijkse kerstconcert plaats van koorschool Viva la Musica in de grote kerk in Meppel. Ook leerlingen van Stad en Esch zullen een bijdrage leveren. 
 

Alle kinderen van de  verschillende koren van koorschool Viva la Musica zullen een aantal kerstliederen zingen.  De toehoorders worden bij binnenkomst meteen verwelkomd met gezang en later wordt het publiek aangemoedigd om zelf ook mee te zingen. De jongste kinderen beginnen het concert met  eenvoudige,  voornamelijk Nederlandse,  kerstliedjes. Het kinderkoor zingt kerstmuziek uit andere landen zoals het vrolijke “Good news” waarna het jeugdkoor uitpakt met bijzondere en heel verschillende stukken uit Frankrijk, Amerika, Finland en Zweden. Alle koren sluiten gezamenlijk af. 
 

Beelden door leerlingen Stad en Esch 
Dit keer heeft Viva la Musica de samenwerking gezocht met regionale scholengemeenschap Stad en Esch om bij enkele liedjes van de koorschool filmpjes te maken. Een aantal leerlingen vonden dat een uitdagend idee en zijn vanuit de kunst- en cultuurlessen aan de slag gegaan met de muziek. Op hun eigen manier hebben ze beelden gezocht en filmpjes gemaakt bij de kerstliedjes die ze hebben uitgekozen. Deze prachtige en originele filmpjes worden tijdens  het concert tegelijk met de muziek vertoond. 
 

Vrolijk en stemmig 
Het wordt weer een vrolijk en stemmig concert zoals veel mensen ook gewend zijn van Viva la Musica. Het duurt ongeveer een uur. Maxime Snaterse begeleidt de koren aan de piano. Het geheel staat onder leiding van Ceciel van der Zee. 
 

GESLAAGD BENEFIETCONCERT

Een prachtige opbrengst en een bovendien een muzikaal feestje voor Cantica Sacra,
met het Saxofoonorkest en Viva la Musica!! Lees hier het persbericht.

 
Kinderkorendag op 19 november 2017: magie van samen zingen

Op 19 november is het kinderkoor van Viva la Musica , bestaande uit 25 kinderen naar Den Haag gegaan voor een bijeenkomst met drie andere kinderkoren en een masterclass van László Nemes.

Het was een grote stap voor de kinderen uit Drenthe, sommigen durfden eerst niet mee. Uiteindelijk is het iedereen erg goed bevallen. De kinderen hebben gezongen en bewogen met László Nemes. Er werd lang en geconcentreerd gewerkt. De kinderen vonden hem direct aardig en volgden zijn aanwijzingen met groot gemak. Met veel speelsheid werden een aantal liedjes in scene gezet.

Zingen met z’n 110-en
Het was voor de kinderen een bijzondere ervaring om met 110 kinderen te zingen: in Drenthe gebeurt dat nooit en zeker niet op dit niveau. Ook het inzingen met Irene Verburg vonden ze geweldig. Het concert liep goed en ze waren erg trots.
De muziek was niet heel eenvoudig, daar hadden we nog flink op gewerkt. Het is mooi om te zien dat dat de liedjes op zo `n dag nog verder worden afgewerkt en nog mooier gaan klinken. Het plezier spatte eraf bij de vrolijke liedjes en met zoveel kinderen is dat dubbele vreugd.

Dankbaarheid en ontroering
De ouders die mee waren en toekeken waren onder de indruk van het niveau en de ontspannen en vriendelijke stemming die er steeds heerste. Na het concert waren ze geraakt door de muziek en de mooie kans voor de kinderen om zo`n dag mee te maken. Ondanks de enorme inspanning om helemaal naar Den Haag te gaan overheerste dankbaarheid en ontroering.

Grappig en lief
Op de vraag later die week  wat de kinderen het leukst hadden gevonden die dag noemden ze meteen László: zo’n grappige en lieve man. Verder was ze opgevallen dat het Nationaal koor zo mooi zong. En dat het gebouw er totaal niet zo uitzag als ze hadden verwacht bij een conservatorium.  Ze waren erg moe geweest maar vonden het een superdag. Ze hadden het helemaal niet eng gevonden. De enkele jongen in mijn koor die altijd tussen de meisjes zit, zag dat er meer jongens zingen, ook oudere jongens.

Er was muzikale herkenning met mensen die ze nooit eerder gezien hadden. De magie van het zingen en het samen musiceren hebben ze ervaren.
(Leden die inloggen op deze website vinden onder 'MIJN DOWNLOADS' nog meer leuke foto's!)
 
Jeugdkoor wint eerste prijs op Schiermonnikoog!

Afgelopen zaterdag 10 juni ging het jeugdkoor van de koorschool Viva la Musica uit Zuidwolde en Meppel naar Schiermonnikoog om mee te doen aan het festival voor koren en blazers op dit mooie kleine eiland. Het cultuurplatform in Meppel had dit door een donatie mogelijk gemaakt. Het festival wordt ieder jaar georganiseerd door de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân. Er zijn twee categorieën, de blaasorkesten en de koren met ieder een eigen jury en prijsuitreiking.

Er deden 22 koren mee en 29 blaasorkesten dus de boot ernaar toe s`morgens was erg vol met alle zangers en muzikanten. Daar was de sfeer meteen geanimeerd en vrolijk en zo was het ook de hele dag op “Schier”. Overal klonk muziek die ook met veel aandacht en plezier werd beluisterd.  Natuurlijk was de competitie groot maar dat tastte de feestelijke stemming niet aan.
De koren kwamen uit heel noord Nederland en waren erg verschillend, gospelkoren, vocal groups, mannen en vrouwenkoren, natuurlijk ook gemengde koren, een jongerenkoor met orkest uit Zwolle en ons jeugdkoor. “Viva” moest het dus opnemen tegen voornamelijk volwassen koren van goed niveau.

Het concert voor de jury vond plaats in de “Got Tjark” de vroegere hervormde kerk in het dorp. Dat is een klein kerkje zonder galm. Voor de jury is dat heel prettig, je kan geen foutjes verdoezelen, alles is te horen. Voor het zingen is het iets minder prettig, de tonen klinken niet even na, dus je moet het helemaal zelf doen. Maar daar waren de meiden van het jeugdkoor niet bang voor.
Het kerkje zat bij ieder optreden goed vol, er was veel aandacht voor alle optredens. Vooral bij de groepen die bekend waren moest het publiek soms staan.  Viva la Musica was niet bekend, ze deden voor het eerst mee, maar toch zat het vol.
Het was erg warm, voor een enkel koorlid te warm, er dreigde duizeligheid. Er was ook iemand met een geblesseerde enkel maar toch stonden alle 18 jonge dames er vol vertrouwen en veel goede zin.

De dirigent had gekozen voor een zeer afwisselend programma van 5 liedjes in 5 verschillende talen en in verschillende stijlen, zonder begeleiding van piano of een ander instrument. Alles werd uit het hoofd gezongen.  Het begon met een mooi Zweeds zomerlied en na een paar maten werd het heel stil in de kerk. De reactie van het publiek was na het eerste lied al meteen enthousiast. Dat enthousiasme nam in de loop van het optreden toe met een staande ovatie aan het eind. Nog een volkslied en twee klassieke stukken volgden, afgesloten met een luchtig pop lied. Veel toehoorders waren verrast door de kwaliteit van het optreden en gecharmeerd van het clubje meiden van 12 tot 18 jaar. Dit was al een fantastische ervaring. Daarna was nog een optreden op een buitenpodium gepland. Er passeerde af en toe een regenbui, maar het is toch nog gelukt met wederom geïnteresseerde luisteraars.

De prijsuitreiking was kort erna, het kerkje was te klein dus via een open zijdeur volgde Viva de uitslag. Die was erg spannend. Van alle koren werd op volgorde van opkomst het aantal punten voorgelezen dat ze gehaald hadden. Er waren veel hoge scores en Viva werd als een van de laatsten genoemd. Een Gronings koor haalde 90 punten, daar kwam verder niemand overheen. Toen de uitslag Viva la Musica 91 punten doorkwam barstte alle spanning eruit bij de jonge dames, wat een geweldige opsteker en beloning voor al het harde werken.

Deze mooie dag werd gepast afgesloten met een frietje. Een ijsje werd ons aangeboden door een paar lieve ouders die ons de hele dag hadden begeleid. Intens gelukkig nam het koor de laatste boot weer terug. Wat een buitengewoon leuke dag is het geweest en wat een mooi resultaat.  (Leden die inloggen op deze website vinden onder 'MIJN DOWNLOADS' nog meer leuke foto's!)
 
Concert samen met kinderkoor Koralec uit Most
In het weekend van 13 en 14 mei komt het kinderkoor Korálek uit Most, Tsjechië, weer op bezoek in Nederland. Zij komen een aantal concerten geven in het kader van het Meppeler Muziekfestival en worden ondergebracht bij leden van onze koorschool. Daarna zit er ook een uitstapje naar Amsterdam en de Zaanse Schans aanvast.

De kinderen komen donderdagavond 11 mei aan. Vrijdag 12 mei om 15:00 zingen ze op de Noaberhoeve in Echten. Vrijdagavond van 19:15 tot 19:45 zingen ze in de Oude kerk in Meppel aan de Groenmarkt.Zaterdag 13 mei 13:00 zingen ze in de Grote kerk op het kerkplein in Meppel. En zaterdagmiddag om 16:30 weer in de oude kerk maar dan samen met Viva la Musica.
 
Ons jeugdkoor is afgelopen herfst in Tsjechië in het stadje Most geweest in het kader van de stedenband Meppel - Most.
We zijn 5 dagen onderweg geweest, hebben daar gezongen en Praag bezocht. Ons jeugdkoor werd ondergebracht bij de leden van het jeugdkoor Korálek in Most, waar we samen de concerten mee gaven. We zijn daar enorm hartelijk ontvangen en hadden een fantastische reis.
 
We hopen dat ze het bij ons net zo naar hun zin zullen hebben als de vorige keer, dat was twee jaar geleden.
Dit keer zijn er weer meer liedjes die we samen zullen zingen. Daarvoor moeten wij flink investeren in onze uitspraak van de Tsjechische liedjes.
  
 
Jeugdkoor werkt mee aan herdenkingsconcerten WO II in oktober 2017
Het jeugdkoor van Viva la Musica werkt op 30 september (Coevorden) en op 3 oktober 2017 (Meppel) mee aan een herdenkingsconcert van het Drents Jeugdorkest. Het Drents Jeugdorkest, dat bestaat muzikanten uit Drenthe tussen de veertien en dertig jaar, organiseert in samenwerking met scholen voor voortgezet onderwijs een herdenkingsproject waarin aandacht wordt besteed aan de vervolging van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het project wordt afgesloten met een concert. Voor het concert maakt een componist nieuwe muziek, waarin hij liederen van het jeugdkoor verwerkt.
 
Bezoek jeugdkoor Koralec uit Most 11 t/m 15 mei 2017
Van donderdagavond 11 mei tot en met maandag 15 mei komt het jeugdkoor Koralec uit Most op bezoek bij het jeugdkoor van Viva la Musica. De jongeren zullen samen zingen en concerten geven op locaties in en rondom Meppel. Afgelopen herfst was het jeugdkoor van Viva la Musica op bezoek in Most.
 
Vriendendagen op 26, 27, 28 en 29 januari 2017
In het nieuwe jaar zullen er weer vriendendagen zijn. Dat betekent dat koorleden vrienden of vriendinnen mee mogen nemen naar de les. Zij kunnen meedoen en ervaren hoe fijn het is om bij Viva te zingen. Zij mogen 3 lessen op proef meedraaien. Als ze de smaak te pakken hebben gekregen, kunnen ze daarna lid worden.
We hopen dat de vrienden en vriendinnen net zo enthousiast worden als de leden zelf!!!