Wachtwoord vergeten?
HOME
Koorschool
Lid of vriend worden
Agenda & Historie
  Agenda 2018
  Historie 2017
  Historie 2016
  Historie 2015
  Historie 2014
  Historie 2013
Contact
 
Historie 2015
Zaterdag 12 december 2015 Meppel: Kerstconcert Viva la Musica met Zandtovenaar

 
Locatie Grote Kerk Meppel

Viva la Musica koren

Alle

Piano

Mannes Hofsink

Orgel

Tim Vroom

Percussie

Mothis Eyanga

Zandschepper

Harm van Schaik

Lichtshow

Always Sunday
o.l.v. dirigent Ceciel van der Zee
 

Recensie kerstconcert Jannie de Vries.
 

INDRUKWEKKEND KERSTCONCERT VIVA LA MUSICA

Om een kerstconcert gezongen door jonge kinderen t/m oudere jeugd van het predicaat ‘schattig’ te voorzien is helaas een al te voor de hand liggende conclusie. Met meer kennis van zaken zoals goede en kindgerichte opleiding, verantwoord stemgebruik, interessante muziekkeuze en koortrouw kan een niveau bereikt worden waar men mee voor de dag kan komen. Met dit doel heeft Ceciel v.d. Zee een schitterend resultaat bereikt in een afwisselend en boeiend programma, geheel uit het hoofd gezongen. Een enkele late bezoeker werd bij binnenkomst gelijk ondergedompeld in zuivere zang van de jeugd die rondom het reeds aanwezige publiek hun kerstcanons zongen en daarmee de gewenste sfeer neerzette.

Mooie solozang luidde het bekende Once in Royal David’s City in, waarmee alle koorleden met hun brandende lichtjes zingend naar hun koorplaats wandelden, altijd weer indrukwekkend.
 

Het opleidingskoor vervolgde het programma met bekende en minder bekende kerstliedjes. Opvallend was dat deze 24 jonge kinderen in korte tijd hun zekerheid en zuivere zang al zo ver ontwikkeld hebben dat er ook veel fraaie solo’s te beluisteren waren.  De 21 kinderen van het kinderkoor toonden hun verdere ontwikkeling en verfraaiing van hun liedjes in eigen repertoire. Bij hen al grotere stemmen en mooie solo’s.

De pianobegeleiding van Mannes Hofsink gaf de verschillende combinaties in alle koren precies de juiste steun. De toevoegingen aan het concert van de zandschepper/kunstenaar Harm van Schaik en de lichtshow Always Sunday waren de passende omlijsting van de gezongen teksten en een verrassing voor het publiek. De kunstige zandtekeningen en de sfeervolle belichting waren nergens te overdadig aanwezig en bleven steeds trouw aan het belang van de muziek. Zowel  de tekeningen bij kerstliederen met Bijbelse teksten als die met vrolijke winterschilderingen sloten perfect aan. O Little One Sweet was het eerste lied dat door deze combinatie het publiek ademloos maakte; een lied met een lastig zuiver te houden tegenstem dat toch spat-zuiver bleef ondanks het risico van afleiding door de zandtekening. Daarna volgden meerdere hoogstandjes, zoals Eestie hällilaul een wiegenlied uit Estland van de 80-jarige Arvo Pärt, Walking in the air, en een Zweeds kerstlied met een talentvolle soliste, een Engels volkslied met djembé begeleiding en een Hebreeuws volkslied waarbij het plezier in het zingen van deze jeugd afspatte. Samenzang met het publiek in de canon Shalom Chaverim gaf het publiek de ontlading die perfect getimed was als overgang naar het jeugdkoorprogramma. Deze 26 jonge dames, waarvan sommige met al bijna volwassen zangstemmen, zongen een professioneel programma, een lust voor het oor! A la nanita nana, een Spaans kerstlied ingeleid door een schitterend zingend dubbeltrio. Wat jammer dat het Ave Maria van Rachmaninoff zo kort is, een soms 7-stemmige compositie die zo oor-strelend werd gezongen. Maar ook een pittig lied als de huidige compositie Vulcan met bijpassende aanvulling van zandtekening en belichting zorgde voor een welverdiend extra applaus. Seal lullaby  was eveneens een sfeervol hoogstandje; door het koor met gesloten ogen te laten zingen werd de aandacht verlegd naar de zandtekening, goede keuze waarbij het jeugdkoor haar zuiverheid en zelfstandigheid trouw bleef. Ook de humor ontbrak niet, in het Frans werden de cliché’s over Kerstmis expres overdreven en iets geacteerd bezongen, een vondst. Brightest and best kreeg een alweer schitterende solo-inleiding met aansluiting van het ook zo mooi zingende gehele koor, een fraaie huidige compositie. Zonder alle andere solisten te kort te willen doen " zij waren alle subliem! " is toch Rachel Koehoorn apart het vermelden waard. Mede door haar solo in de klapper Gaudete! vroeg het publiek om deze toegift. Alle koorleden, waarbij het plezier van met name de jongste koorleden opviel, zongen vol enthousiasme dit lied nog een keer. Een zuivere symbiose van een zeer geslaagd concert. Podium Witteman met wisselende gasten, zondagsavonds op NPO 2, heeft iets gemist! Maar wat dit publiek het meest zal bijblijven is van al deze concertdeelnemers het zichtbare en hoorbare enthousiasme.

 

Zondag 15 november 2015: Emmen kinderkoor Kielzog en Viva

Het kinderkoor deed mee met een middagconcert in Emmen samen met het kinderkoor van het Kielzog.
"Speel de balalaika" wil nog steeds een uitnodiging zijn tot zingen en spelen: een muzische ontdekkingstocht dwars door Europa. Wim Dirriwachter. Componist.


Op zondag 15 november om 15:00  zongen we samen met het kinderkoor het Kielzog uit Hoogezand onder leiding van Wim van der Laar alle liedjes uit de bundel Balalalalaika. Het waren bekende volksliedjes uit alle landen gearrangeerd en vertaald door Wim Dirriwachter die ook de liedjes heeft begeleid aan de piano.


Het concert vond plaats in de grote kerk in het centrum van Emmen. In de ochtend , rond 10:30 gingen we  met alle kinderen naar de dierentuin die daar vlakbij ligt. Wij wilden graag ook wat liedjes voor de dieren zingen die om voor de hand liggende redenen niet konden komen luisteren, voor hen zongen we een paar dierenliedjes.

Om 13:00 konden we in de kerk terecht om weer in te zingen.

Het werd een concert voor en door kinderen en duurde ongeveer een uur.


Zondag 27 september: Roermond Concert "The Peacemakers"

Op zaterdag 26 en zondag 27 september zong het jeugdkoor weer mee met twee uitvoeringen van de Peacemakers van Karl Jenkins in Roermond op uitnodiging van het Toonkunstkoor Roermond.
Het was een heel weekend zingen met een overnachting in Roermond. De generale op zaterdag de 19e was spannend, er moesten nog wat punten op de i en inzetten geoefend worden maar de week erna ging het veel beter. De reis duurde 3 uur, maar was heel gezellig, de meiden zongen in de trein, en op het station in Utrecht en hadden zo veel bekijks. Zaterdag sliepen ze bij gastgezinnen van het toonkunstkoor en dat liep prima. Ze werden allerhartelijkst ontvangen en verzorgd.  De volgende ochtend zondag 27 september was er ruim tijd om huiswerk te maken en te tutten. De concerten waren om 14:00 en om 16:30 in de ECI cultuurfabriek in Roermond. Het was een kurk droge zaal, dus niet makkelijk zingen. Het toonkunstkoor was goed voorbereid en er zat een mooi orkest.Het ging erg goed, de muziek sprak de toehoorders aan en het jeugdkoor kreeg voor haar aandeel een daverend applaus en grote complimenten van de dirigent en het grote koor. Daarna was het snel verkleden , friet halen en in de trein naar huis konden we het rustig opeten.


Zaterdag 12 september 2015 Meppel: Viva jeugdkoor zingt met koor Koralec uit Most

Op zaterdag 12 september zong het jeugdkoor van Viva la Musica samen met het Koor Koralec uit Most, Tsjechië.

Dit is een samenwerking die georganiseerd werd door het Meppeler Muziek Festival. Tussen Meppel en Most is een stedenband en regelmatig zijn er uitwisselingen tussen muziekgroepen uit de beide steden.

Het werd een vrolijke bijeenkomst met veel muziek en plezier.
De jongelui werden ondergebracht bij families in Meppel. Op vrijdag avond tussen 17:00 en 18:00 kwamen ze aan in Meppel. 

  

Op zaterdag 12 september gingen we om 9:00 op pad met de beide jeugdkoren, dus ook Koralec. We zongen samen Tece voda en Evening rise en maakten kennis in het kerkje in Giethoorn. Daarna gingen we naar Giethoorn, bootje varen. Er zijn geen Tjechen in het water gevallen, gelukkig en daarna gingen we picknicken, want Koralec moest om 13:00 weer in Meppel zijn, zij gaven daar  zelf een concert om 14:20 uur.


Om 16:15 gaven wij samen met Koralec een spetterend concert in de grote kerk in Meppel. Daarna gingen de Tjechische kinderen naar hun gastgezin. Zondagochtend hebben we ze uitgezwaaid, want toen gingen ze weer naar huis.2015 11, 13 & 14 maart: The Sound of Musical met Opera Zuid en Noord Nederlands Orkest.

Het kinderkoor heeft op 11, 13 en 14 maart een aantal musicalliederen gezongen in samenwerking met Opera Zuid en het Noord Nederlands orkest in verschillende steden. Voor de recensie kunt u de volgende link aanklikken: Recensie: The Sound of Musical 

29 maart en 3 april Matthaüs passion Emmen, Hoogeveen en Steenwijk

 
 
 

Het jeugdkoor verleende zijn medewerking aan 3 uitvoeringen van de Matthaüs Passion met verschillende orkesten. Zij zongen dit jaar voor de pauze alle koralen mee.

Op 29 maart zondagmiddag zong het jeugdkoor mee Met het Toonkunstkoor uit Emmen in Steenwijk.
Op Vrijdag 3 april zong het jeugdkoor s`middags mee met het Sallands Bachkoor in Hoogeveen en s `avonds met het Toonkunstkoor in Emmen.
Het ging erg goed en de recensie `s waren lovend!

25 april 2015 concert Steenwijk
 
 Het jeugdkoor heeft zaterdag 25 april meegedaan aan de uitvoering van The Peacemakers van Karl Jenkins. Het was een geweldige ervaring. Er was hard gestudeerd om alle muziek te kunnen zingen, wat de jonge dames dan ook bijna uit het hoofd deden. Ze zongen in 14 van de 17 delen mee en hadden een groot aandeel in het geheel. De recensie was heel lovend en dat was verdiend.
12 september 2015 uitwisseling Koralec uit Most
Op 12 september beleefde Meppel weer het Meppeler Muziek festival en in dat kader werd de stedenband met Most in Tjechië weer aangehaald. Het Kinderkoor Koralec uit Most was de avond ervoor aangekomen met de bus en de kinderen waren ondergebracht bij gastgezinnen waaronder een heel aantal gezinnen van Viva la Musica jeugdkoorleden. Op zaterdag zijn we met beide koren naar Giethoorn gegaan. In het oude kerkje in het centrum hebben we eerst samen ingezongen. dat was een bijzondere ervaring. de taalbarriere was groot, de meeste Tjechische kinderen spraken geen Engels, maar de ouderen wel en hielpen zo veel mogelijk met de vertaling. We hebben eerst samen een lied gezongen, een spel gedaan om elkaar te leren kennen en we hebben onze gezamenlijke liederen geoefend. Tot ons grote opluchting was onze Tjechische uitspraak in orde. Daarna hebben we de jongelui verdeelt over kleine bootjes het water opgestuurd. Nou bleken de stuurmanskunst van zowel de Tjechen als de Nederlanders flink te wensen over te laten. Na een hoop gebots en gejoel lukte het om in een uur weer terug te zijn. Koralec ging zich voorbereiden op hun concert. `S middags hebben de beide koren in de grote kerk in Meppel een prachtig concert gegeven. Ze zongen ieder hun eigen muziek en een paar samen.  Heel feestelijk en hartverwarmend. Er was veel publiek dat enthousiast reageerde. Na nog een nacht ging Koralec weer terug met de wens dat Viva la Musica volgend jaar naar Most komt! Yes!!!!!!!


27 juni 2015 Zomerconcert
 

Op  27 juni 2015  sluit de koorschool Viva la Musica het seizoen af met een stralend zomer concert van 16:00 tot 17:00  in Zuidwolde.

Alle koren met de zangeressen en zangers in de leeftijd  van 6 tot 20 jaar doen mee.

Het opleidingskoor, de jongste kinderen, laten de liedjes horen en de spelletjes zien die we dit jaar geoefend hebben en waaruit ook blijkt hoe handig ze al zijn met het noten lezen. Ook op jonge leeftijd kunnen de kinderen al solo `s zingen en dat laten ze graag horen. Ze zingen voornamelijk Nederlandse volksliedjes en enkele Engelstalige liedjes. Dat spel en muziek goed samengaan is duidelijk. En hopelijk zal weer blijken dat het spel zelfs bijdraagt aan het ervaren en opnemen van de muziek.

Het kinderkoor met de wat oudere kinderen zingen een aantal musical liedjes uit the Sound of Music, Afrikaanse volksliedjes, en vrolijke en soms zelfs woeste Nederlandse volksmuziek. Zij kunnen ook al canons zingen. Samen met het jeugdkoor is dat nog leuker en bij een 5 stemmige canon krijgen ze zelfs hulp van een aantal vaders die ook één partij hebben ingestudeerd.

Het Jeugdkoor heeft een breed repertoire. Het merendeel is in het Engels en bestaat uit goed gecomponeerde volksmuziek uit Ierland, Engeland en de Verenigde staten. Er klinken ook twee Vlaamse ballades van de groep Laïs begeleidt door de band Matonnele, bestaande uit accordeon, gitaar en viool. Ook hier zullen veel solo `s te horen zijn. De nadruk licht op zomerse, luchtige muziek met een enkel heel luchtig uitstapje naar de lichte muziek, wat overigens gecombineerd met ritme `s een pittige uitdaging is.

Het geheel staat onder leiding van Ceciel van der Zee en de koren worden begeleidt door Alma Grooters aan de piano.

Kortom er zal weer veel te zien en te horen zijn in dit gevarieerde concert waarin de opbouw van de koorschool en de ontwikkeling die de kinderen doormaken goed te zien en te horen is in de opeenvolging van de verschillende koren.

Toegang € 8,- voor volwassenen, € 2,- voor kinderen van 5 tot 16 jaar.

Voor de kinderen tot 5 jaar is er tijdens het concert opvang met een lieve oppas.